vrijdag 6 juni 2014

iPad ervaringen tijdens de muzieklessen


Beste collega’s,
Op onze school, Sint-Janscollege te Hoensbroek, werken we nu sinds enige tijd aan het project ‘Met  iPad op Pad’. Namens de school werd mij gevraagd of ik interesse had om deel uit te maken van deze pilot groep. Ik, Fred Kasperski, ben inmiddels vele jaren actief op deze school als docent Muziek & Ckv.
Toen mijn collega Tineke mij vroeg heb ik meteen positief gereageerd. Ik wilde zelf wel eens uitproberen of het inderdaad een goede zaak is om de iPad tijdens muzieklessen actief te gebruiken en niet afhankelijk te zijn van het oordeel van anderen. Ik moet eerlijk bekennen dat het me in het begin niet makkelijk af ging om dit nieuwe hulpmiddel te gebruiken. Inmiddels gaat het werken met de iPad een stuk beter, want ook nu geldt al doende leert men.
Toen ik begon was het vooral zoeken naar: waar kan ik de iPad tijdens mijn lessen het beste voor gebruiken/inzetten?
Ik ben begonnen de iPad te gebruiken als instrument. Elk trimester proberen we de leerlingen veel praktisch te laten bezig zijn d.m.v. zingen, spelen en allerlei ritmische activiteiten. Dus was het zoeken naar de juiste Apps. Bij enkele instrumenten Apps is het namelijk niet fijn dat het geluid vertraagd wordt weergeven. Gelukkig krijg je dan voldoende hulp van leerlingen die ook ijverig op zoek gaan naar geschikte Apps. Vervolgens ben ik aan de slag gegaan en hebben de leerlingen hun eerste speelstuk op de iPad moeten voorbereiden en uiteindelijk moeten spelen voor een cijfer. En ik moet zeggen dat het resultaat me niet is tegengevallen. Wel is het wennen.
Na deze eerste stappen wil je natuurlijk verder. Via enkele behulpzame en meer ervaren collega’s kreeg ik voldoende tips om de iPad ook op andere manieren te gebruiken. Hij leent zich bijvoorbeeld ook uitstekend om met leerlingen bezig te zijn met de ‘vorm’ en ‘opbouw’ van een muziekstuk. Hiervoor werk ik met de App ‘Garageband’, waar de leerlingen hun eigen muziekstukken in kunnen maken. Het voordeel hiervan is dat de leerlingen hun ideeën meteen hoorbaar kunnen beluisteren.
Deze opdracht kan zowel individueel alsook in tweetallen goed gedaan worden. Het resultaat sturen de leerlingen dan via de mail door.
Veder is de iPad ook handig voor muzieklessen omdat de leerling meteen geluiden en beelden kan binnenhalen bij voorbeelden. Dit is wel zo makkelijk bij ‘instrumentenkennis’.
En een laatste item waar ik de iPad voor gebruik is om de muziekgeschiedenis, zowel klassiek als popmuziek, te verlevendigen.  
Kortom mijn eerste ervaringen begonnen moeizaam, maar naarmate we langer bezig zijn begint het voor mijn vak steeds meer vruchten af te werpen. Dit wil echter niet zeggen dat ik alleen nog maar met de iPad zou willen werken. Voor mij is het op dit moment een welkome aanvulling.
Fred Kasperski

Geen opmerkingen:

Een reactie posten